divendres, 25 de gener del 2013

El celler, Noah Gordon


Fitxa tècnica
Títol original: The winemaker
Autor: Noah Gordon
Editorial:  Roca editorial
Pàgines: 382


Comentat el 22 de febrer a les 18 h a la biblioteca de Martorelles. 
En el marc de les activitats de Biblioteques amb DO.

Resum: 
El Llenguadoc, França, finals del segle XIX. En Josep Álvarez descobreix de la mà d'un viticultor francès l'art de l'elaboració del vi. Des d'aquest moment, la seva vida restarà dominada per aquesta passió.
Malgrat la seva joventut, en Josep ja ha conegut a la vida l'amor, les intrigues i el treball ardu, experiència que, junt amb la seva vocació, caracteritzarà el seu destí. Després de participar contra la seva voluntat en un complot polític, fugirà a França, on treballarà per a un viticultor. Tot i la por que sent de caure en mans de la justícia, un dia decideix tornar a la seva llar. Lluitant contra els elements en Josep empren una aventura tan àrdua com fascinant: l'elaboració d'un bon vi. Al seu voltant els habitants de Santa Eulàlia: la jove vídua Marimar i el seu fill Francesc; en Nivaldo, el botiguer d'origen cubà; en Donat, el germà obrer d'en Josep, tots ells personatges que poblen aquesta rica novel·la
El celler conté l'essència de totes les obres anteriors de Noah Gordon: històries personals de força, personatges vitals, retrats fidedignes d'una època, creats per un escriptor, la sensibilitat i l'encert del qual ha admirat milers de lectors al llarg dels anys.
El celler és el tribut de Noah Gordon al nostre país, una apassionada novel·la al voltant del fascinant món del vi.

Si t'ha agradat El celler de Noah Gordon potser t'agradaran també:

Què en vam dir: 
Els participants a la tertúlia van coincidir a valorar que es tracta d'una novel·la molt ben ambientada i documentada sobre el món del vi i la societat catalana, concretament a la zona del Penedès, a finals del segle XIX. A molts els va despertar records de com havien viscut o vist fer el vi a Martorelles i rodalies no fa tants anys, de fet a algunes cases del poble encara s'hi conserven bótes, premses i antics espais destinats a usos vinícoles.
En aquest marc incomparable la novel·la podia haver donat una mica més de sí, segons va coincidir sobretot la part masculina de la tertúlia. En general tothom va trobar la història una mica plana, previsible pel que fa al desenvolupament de la trama i dels personatges. El personatge principal és molt treballador i perserverant però potser li falta un xic d'empenta i no té girs massa inesperats, en canvi hi ha personatges secundaris que van agradar i que podien haver-se desenvolupat més.

En general, la novel·la va agradar i es va valorar amb un 8 sobre 10.

1 comentari:

  1. Muy buena, increible que tenga que venir un americano a enseñarme mi historia, jejejej gracia Noah.

    ResponElimina