divendres, 29 de març del 2019

Blanca y Elisa, de Paula Colobrans

Any de publicació: 2018
Núm. de pàgines: 280
Editorial: Milenio
Resultado de imagen de blanca y elisa



Comentada el divendres 29 de març, amb l'autora Paula Colobrans i una copeta de vi blanc de Can Roda.
web de l'autora
Què en vam dir a Martorelles?
Paula Colobrans va tornar a venir a Martorelles, aquesta vegada però no per realitzar cap taller o laboratori de lectura, sinó per presentar i fer tertúlia de la seva primera novel·la: Blanca y Elisa.

Una novel·la amb components autobiogràfics, a cavall entre la novel·la romàntica, històrica i d'intriga. Colobrans va detallar i presentar amb fotografies els llocs i ambients reals en els que s'havia inspirat. Des de Madeira a Nova York, passant per ciutats com Barcelona, Londres o París, a poblets com Santa Maria de Souillac. Ambientacions ben reals i amarades per l'autora, que serveixen durant la novel·la per emmarcar trames amoroses i indagacions històriques i familiars, combinant també lectures de cartes i somnis de la protagonista.

Una protagonista, Blanca, que és també la veu principal de la novel·la i que va ser motiu de certa enveja per algunes participants de la tertúlia, pel fet de poder-se dedicar a escriure, viatjar i mantenir un bon nivell de vida gràcies a la fortuna del marit. Alhora però és víctima del mateix matrimoni, que la relega a una convencionalitat molt poc intensa. En aquest sentit es van plantejar possibles desenllaços alternatius per a les dificultats i crisis i que ha d'afrontar Blanca. 

La conversa va derivar sobre les desigualtats, històriques i actuals, entre homes i dones en l'àmbit domèstic i en el món del treball. Finalment les lectores van animar a seguir escrivint i a consolidar el seu estil a l'autora, que va avançar que té entre mans una segona novel·la sobre les dones durant la Guerra Civil. 



1 comentari:

  1. Moltes gràcies per convidar-me, va ser un plaer estar amb vosaltres, enriquidor i una gran experiència. Fins aviat!

    ResponElimina